Taconic Region Headquarters LEED Platinum Renovation

 

The project involved the relocation of the NYS Office of Parks, Recreation and Historic Preservation (NYSOPRHP) Taconic Regional Office from the basement of the Mills Mansion at Staatsburgh State Historic Site to the former Staatsburg School, now standing since 1930.  The project provided an ideal opportunity to relocate NYSOPRHP offices to a nearby, vacant, and pre-developed site while utilizing the latest in sustainable and energy efficient design principles.

 

NYSOPRHP and its consultants, including B&L, worked together to obtain above-and-beyond required energy savings and sustainability for this unique adaptive reuse project.  The project is registered with the U.S. Green Building Council (USGBC) and is LEED Platinum certified.

 

NYSOPRHP is already realizing energy performance savings of more than 30% over typical energy efficiency building standards.  A typical office energy usage is 92.9 KBTU/SF in comparison to the Taconic Regional Office performance of 33 KBTU/SF representing 65% less than standard. Other tangible benefits being realized include improved employee satisfaction and health, community education opportunities, and historic preservation.

 

NYSOPRHP provided architectural/structural/plumbing design services for the project, working hand in hand with B&L’s mechanical, electrical, civil, environmental, and landscape architecture staff to ensure an integrated design approach.  Careful selection of materials placed emphasis on quality, durability, aesthetics, specific manufacturing processes, re-used, recyclable, and recycled content, use of natural light, among other factors.

 

The 8.06-acre footprint for this project allowed NYSOPRHP and B&L to utilize all the major USGBC sustainability principles, both on the site and within the structure itself.   



Additional measures beyond a normal renovation included:

  • Integration of a 48-well geothermal ground source heat pump system and renewable energy in the form of solar panels, which is net metered and placed on the power grid.
  • The opportunity to remove an underground culvert piped stream to a created natural stream channel system. This stream restoration included construction of surrounding riparian habitat and establishment of native vegetation.
  • The renovated auditorium space is complete with lighting controls that are handled by pendant fixtures on full spectrum dimming and automated shades to be used during presentations or performances. In addition, the building’s lighting system utilizes high-efficiency T5 lamps and cutting edge LED technology and includes harvesting of natural lighting by using ambient light sensors to dim fixtures when the natural light is sufficient.
  • Stormwater quality requirements were met by use of permeable block pavers, porous pavements, reinforced turf areas, and installation of a pocket pond with permanent pool.
  • The project involved several key landscape features, such as reconstruction of the main building entrance, which included stone masonry walls, water efficient landscape planting areas using native species, ADA compliant steps and ramps, and upgraded site amenities. Site features include sustainable areas where reduced mowing will be implemented and an integrated pest management (IPM) program is instituted on the grounds.