Falls View Park

 

Falls View Park is the culmination of years of planning and cooperation between Brookfield Renewable Power, the City of Cohoes, and the National Park Service’s Erie Canalway Heritage Corridor to bring a multi-use recreational, educational park to the Brookfield Renewable Power School Street Hydro Plant.  This project is a true Public Private Partnership success story.  Barton & Loguidice assisted with three phases of the project design – Conceptual Planning to increase awareness of the project, and obtain consensus from the city; Preliminary Engineering Design to further define the project elements and costs; and Final Engineering Design, construction observation, and stormwater pollution prevention plan inspections.

 

The Falls View Park project site is located along Mohawk Street in the City of Cohoes, New York, adjacent to the Hydro Plant.  These neighborhood recreation enhancements establish public access to previously inaccessible areas for viewing and enjoying the majestic Cohoes Falls – a natural wonder 1100 feet wide and more than 85 feet high.

 

Key elements of the design include:

  • A new bus drop off along North Mohawk Street
  • A canal-side plaza area with interpretive signage
  • A new 195-foot-span pedestrian bridge crossing over the power canal
  • Primary and secondary overlook areas with views to the falls
  • Connecting trail systems to other passive use areas, including seasonal access to the river shoreline
  • Handicap accessible fishing platforms on the canal
  • Landscape amenities such as plantings, furnishings, and lighting
  • Interpretive signage designed by the National Park Service
  • Safety ladders attached to the retaining walls of the fishing platforms for emergency egress from base of falls.
  • Aesthetic/functional placement of security chain links/other safety fencing and guard rails
Environmental Protection
  • Special care was taken to understand and remove threats to any endangered species and sensitive structures in the Mohawk River and its environs.
  • Innovative erosion and sediment control and stormwater collection techniques were necessary due to the sloping landscape and minimal areas for treatment.
  • The platform of the pedestrian bridge and the handicap accessible fishing platforms were topped with IPE wood harvested from naturally sustainable forests.
  • Majority of planting on the Island included native, natural landscape plants.
  • Slope stabilizing plants were used on barren or sparsely vegetated slopes.
  • Multi-level terraces were created for seating utilizing the existing graded terrain.